Opstarten 1969-75

I 1969 etableres Vang Granit A/S af direktør Tholstrup fra København i samarbejde med Kosangas. Der skulle skabes arbejdspladser og produceres store mængder skærver til det tyske marked.

  • 06 02 Sorteringskælder

Det moderne anlæg

I 1970 blev et nyt, moderne skærveanlæg opført i Tværdalen syd for Vang. De rige granitforekomster gjorde stedet ideelt til egnsudvikling. Projektet var bla. finansieret af statslige midler, og udgjorde en stor investering i Bornholms udvikling og erhvervsliv.

Der blev over årene investeret mange millioner i Vangs granitindustri, som skulle skabe arbejdspladser og hindre fraflytningen fra Bornholm. Da granitbruddet blev etableret var der befolkningsnedgang på øen, og udviklingen skulle vendes. Flere arbejdspladser skulle sikre Bornholms fremtid.

Granitbruddet beskæftigede ca. 150 mand fra 1970-75, og var blandt de større bornholmske virksomheder. Fra september 70-71 producerede man i alt 430.000 tons skærver til en værdi af knapt 6 mio. kroner. I gennemsnit blev der årligt produceret ca. 500.000 tons skærver om året, som primært blev eksporteret til vesttyske anlægsarbejder. 

Skærver er en vare, der fylder meget og koster relativt lidt. Virksomheden kunne ikke få det til at løbe rundt, og kørte længe med underskud. I 1975 var det slut for Vang Granit. Arbejdere blev afskediget, og maskiner og anlæg blev langsomt solgt fra enkeltvis. 

 

Ringebakkerne - Kort med Stinettet
Ringebakke Kort Til Hjemmeside
Ringebakkerne - Kort med Stinettet
Tromler af træ
IMG 9686
De store tromler fungerede som broens fundament i Østersøen.
Fint besøg
Statsm H Baunsgård Vang Granit 0002
Statsminister Hilmar Baunsgaard besøgte virksomheden i 1970.