Fra kagesprøjtninger til Hotel Helligdommen

15 forskellige forslag til dekorationer på lagkager

  • Osterbye2
  • Osterbye3

Blandt en samling arkivalier og andre gode sager, museet netop har fået foræret, dukkede et temmelig usædvanligt hæfte op. ”Kage Sprøitninger af Johan Østerbye 1868”. Alene teksten på hæftet vækkede nysgerrighed.
Og jo, i 1868 tegnede Østerbye (som lærling) 15 forskellige forslag til dekorationer på lagkager – formentlig – ét eksempel ses herover. Den anden del af billedet viser en konditor i arbejde – med at sprøjte en kage. Det er fra Hansens bageri i Storegade – og dermed Petreas Konditori.
Men hvem var Østerbye? I en folketælling fra 1880 kunne vi se, at han boede i Søndergade 4 i Rønne, altså var hans konditori det, som senere blev til ”Ankers Bageri og Conditori”. Mester selv var: Johan Jakob Valdemar Østerbye 27, konditor, f. i Nyborg. Han var gift med: Marie Kirstine Magdalene Østerbye 19, husmoder, f. i Rønne. Og til hjælp havde de: Pella Pehrson 18, ugift, tjenestepige, f. i Sverige. 
 

Vi ved ikke – endnu – så meget om Østerbye. Én kilde fortæller, at han i 1907 forærede et kirkeskib til Rø Kirke: en 4-mastet bark ”Kirstine”, 150 cm, bygget af gårdejer Herman Hansen, på Styrmandsgården i Østermarie. Den oplysning sporede os til Rø sogn og det viste sig, at Johan Østerbye var hotelejer og byggede Helligdommen sidst i 1800årene. En driftig herre, som der kan fortælles mange historier om!