Gårdens ejere

  • Svend _Andersen

Gårdens ejere hed i 1796 Svend Thorsen og Kirstine Pedersdatter. Rundt om i stuehuset og på vindfløjen på husets tag kan du se deres forbogstaver.
8. august 1857 fik en ung mand hvis navn var Hans Svendsen skøde på Melstedgård. Han havde arvet gården efter en onkel og en moster, der ingen børn havde. Gården har sikkert været ganske gammeldags. Det gik godt i landbruget, da Hans Svendsen overtog gården. Han havde derfor mulighed for at bygge gården om, hvilket han straks gik i gang med. I 1860 giftede Hans Svendsen sig med Ane Margrethe Ipsdatter, og i 1862 stod gården færdig. Den fik helt nye længer og stuehuset blev bygget om. I 1873 kom en mælkekælder til - det er den, der er bygget til stuehuset ud mod haven. Man var begyndt at producere mere mælk. Før havde man dyrket korn til dyrene, til mad og til at sælge. Fra 1840erne blev det vigtigere med malkekøer. Mælken blev lavet til smør. Korn var ikke længere det vigtigste, der var kommet billigt korn fra Amerika. Det betød store ændringer i landbruget også på Bornholm.
Hans Svendsen måtte bygge om. Da der kom flere køer på gården, måtte man have nye stalde, også til grisene, som man fik flere af - de fik nemlig det skummetmælk, der blev tilovers fra smørproduktionen! Gården har nok også trængt til at blive bygget om, den var jo fra 1600tallet!

Også indendørs i huset skete der noget. Hans Svendsen og hans kone ville gerne bo ligesom folk i byen - de fine altså! Man fik bl.a. et nyt køkken og ejerne fik eget soverum. Der kom også tapet på væggene i de fine rum. 

Siden blev gården moderniseret flere gange. I 1903 overtog Hans Svendsens søn Julius Svendsen gården. Julius Svendsen og hans kone Petra fik ingen børn. I 1947 overtog Svend Andersen gården. Han var søn af en søster til Julius Svendsens kone.
Svend Andersen blev Melstedgårds sidste private ejer.
I 1982 blev gården overtaget af Bornholms Amt, og Bornholms Regionskommune ejer den i dag.

Melstedgård
Facade2