2. Verdenskrig på Bornholm

Besat, bombet, befriet og besat

Hovedindholdet i denne læringsaktivitet er hverdagen under krigen. Hvilke vilkår (både negative og mere fordelagtige) havde man, og hvordan tilpassede man sig?

Forholdet til tyskerne bla. de tyske flygtninge og bornholmerne bliver diskuteret. Vi er indenom bombardementet af Nexø og Rønne, evakuering, genopbygning og den sovjetiske besættelse.

På Bornholm har vi en hel unik situation i forhold til aktioner mod piger/damer, man anså havde haft for tæt kontakt til tyskere. Vi diskuterer begreber som fletmadrasser og selvtægt.

Der er mange historier og myter om 2. Verdenskrig også på Bornholm. Dem vil vi finde frem til og forholde os til. I turen indgår også et besøg i bunkeren fra 2. Verdenskrig.

Læringsaktiviteten kan kombineres med en bytur om bombardementet ”En stor drengs oplevelser af bombardementet af Rønne 7. maj 1945”.

Før og efter et besøg

Besøg steder på Bornholm med tilknytning til 2.Verdenskrig. Feks. Tyske gravsteder på findes på Rønne Kirkegård samt sovjetiske på Allinge Kirkegård. Amerikanske v. Peder Kirke. Den tyske kanonstilling v. Dueodde er også interessant.

Forsvarsmuseet i Rønne og Nexø Museum har mange effekter fra 2. Verdenskrig.

Varighed: ca. 1 til 1 ½ time

Hvornår: Hele året

Booking: +45 56950735 eller ssh@bornholmsmuseum.dk

Pris: Gratis for bornholmske skolebørn.

Hvor: Bornholms Museum, Sct. Mortensgade 29, 3700 Rønne
Trinmål
Fag: Historie

Fælles Mål (2014)

Kronologi: Begivenheders forudsætninger, forløb og følger.

Det lokale, det nationale og det globale: Viden, forklaringer om forandringer af samfund lokalt, regionalt og globalt. Sammenhænge og forskelle.
Læs mere i:
”Bornholm i Krig 1940-46”. Bornholms Museum 2000. Her er masser af billeder og lettilgængelige tekster.

”Bornholms Besat” 2013. Indeholder mange personlige historier.

”En ø i krig”. Stort hæfte med artikler om krigen fra bornholmske aviser.

”Hansigne Hansens kogebog” fra 1943