Dagligdagen

Hvordan var dagligdagen på Bornholm før i tiden?

Før i tiden tog ting tid. Uden elektriske eller digitale hjælpemidler var der mere arbejde hjemme. Det tog tid at gøre rent, lave mad og købe ind.

Vi ser, hører og snakker om hverdagslivet før i tiden gennem besøg i de små rum fra 2. Verdenskrig og købmandsbutikken. Vi skal snakke om hvorledes man arbejdede i hjemmet med daglige gøremål, hvad man spiste mm. I Købmandsbutikken skal vi købe ind og finde varer vi ikke kender i dag, men måske også nogle vi stadig har i dag. Hvordan skal vi betale? På regning eller?

Oplægget sigter på at få perspektiv på elevernes og deres families hverdag. Kan bruges i forbindelse med divs. bøger/historier med udgangspunkt i hverdagslivet.

Undervisningsoplægget kan kombineres med et besøg i legetøjsudstillingen/skolestuen. Det kan være i umiddelbar forlængelse eller et selvstændigt besøg. I legetøjsudstillingen snakker vi om leg og legetøj før i tiden. Lad eleverne vælge noget nutidigt legetøj, tag det med, så sammenligner vi det med datidens legetøj. Vi ser på ligheder og forskelle, og hvorfor det er sådan. Ang. skolestue se undervisningsoplægget om den ”Sorte Skole”.

 

Før og efter besøget

Vi opfordrer til, at pigerne har flettet eller sat håret i rottehaler el. lign., at drengene har redt/ kæmmet hår. Efter lyst/tid kan påklædning også tilpasses besøget. En god ide er at eleverne har en gammeldags-madpakke (rugbrød, fedt, pølse eller leverpostej) indpakket i papir eller liggende i en blikkasse. Maden kan spises i skolestuen eller i museets have i forlængelse af besøget.

Lad eleverne spørge ældre familiemedlemmer om deres dagligdag, da de var børn. Sammenlign børnenes hverdag et givent tidspunkt i historien. Brug ting til sammenligning og forståelse af ligheder og forskelle.

Brug skolekøkkenet til at lave ældre madretter og lad eleverne selv vaske op i hånden.

Lav en byvandring med en der har boet i byen f.eks. i 1950erne.

Oplægget kan også kombineres med et besøg i Erichsens Gård eller på Melstedgård (dog ikke i vinterhalvåret).

Praktisk information
Varighed: ca. 1 time

Hvornår: Hele året

Booking: 56950735 eller ssh@bornholmsmuseum.dk

Pris: Gratis for bornholmske skoleelever

Hvor: Bornholms Museum Sct. Mortensgade 29 3700 RønneTrinmål
Fag: Dansk

Fælles Mål (2014):
Eleverne vil gennem undervisningsoplægget opleve og indleve sig i en tidsperiode. De er med til at undersøge og fortolke. De bliver også sat til at vurderer og perspektivere.
Materialer
Se uddrag fra Matador eller en af de gamle ”Far til fire film”.

Kig i Hansigne Hansens kogebog fra 2.Verdenskrig eller Frk. Jensens Kogebog