Historien

Danmarks største museumsforening af sin art

Bornholms Museums historie

Bornholms Museum er et statsanerkendt kulturhistorisk museum for Bornholm og Christiansø. Stiftet i 1893.

Museet er ejet og drevet af Bornholms Museumsforening, landets største museumsforening af sin art. 5000 medlemmer er således engageret i at sikre den bornholmske kulturarv på de to statsanerkendte museer: Bornholms Museum og Bornholms Kunstmuseum.

Som statsanerkendt museum er museet forpligtiget til at indsamle, konservere, forske, udstille og formidle. Museet varetager disse fem forpligtigelser indenfor såvel arkæologi som nyere tids kulturhistorie

Det Kulturhistoriske museum (Sankt Mortensgade i Rønne)

Museet blev stiftet i 1893. Det kulturhistoriske museum har til huse i Sct. Mortensgade i Rønne. Museet overtog i 1894 en gammel sygehusbygning, der blev udvidet i 1921-23 og senere igen ved køb af nærliggende ejendomme. Disse bygninger rummer i dag samlinger, der viser Bornholms historie fra de ældste tider til nu. Museet er åbent hele året.

I tilknytning til udstillingsbygningen finder man museets administration og arkiver. Her kan man alle hverdage stille spørgsmål til museets personale, få viden om den bornholmske historie og finde informationer i museets arkiver bla. det store fotoarkiv.

Erichsens Gård (Laksegade i Rønne)

I 1950 overtog museet købstadsboligen, Erichsens Gård i Rønne. Et bolighus fra 1806 med en helt unik have. Både hus og have er fredet. Her viser vi den bornholmske by-, mad-, og havekultur. Museet er åbent fra maj til oktober.

Melstedgård (Melsted v. Gudhjem)

Landbrugsmuseet Melstedgård finder du i den fredede, femlængede, stråtækkede gård lige syd for Gudhjem. Det åbnede i 1984. Vi kalder det ”et levende museum”. Her er de dyr, der skal være på en bornholmsk bondegård; marker, haver og skove dyrkes og plejes på gammeldags vis. I det gamle stuehus kan man komme tæt på landbokvindernes mange arbejdsopgaver. Museet er åbent fra maj til oktober.

Hjorths Fabrik (Krystalgade i Rønne)

Keramikfabrikken Hjorths Fabrik har siden 1995 været drevet som museum. Fabrikken – grundlagt i 1859 – er den eneste endnu fungerende keramikfabrik i Danmark.

Fabrikken er et helt unikt fabriksmiljø, som afspejler den håndværksprægede industri. Her kan man følge lerets gang - til de færdige varer sælges i butikken. Desuden kan man fordybe sig i de store samlinger af bornholmsk keramik. Fabrikken er naturligvis fredet. Fabrikken er udnævnt til en af de 25 vigtigste industriminder i Danmark. Museet er åbent hele året (undtagen januar og februar). 

Kastellet mv. (syd for Rønne). 

Bornholms Museum overtog i 2003 forsvarsanlægget Kastellet – som også er fredet. Anlægget består af et forsvarstårn fra 1680erne og magasinbygninger mm. fra 1800årene. Foreningen ”Kastellets Venner” driver her et lille forsvarsmuseum. Museet er åbent fra maj til oktober.

Museet ejer og lejer desuden en række magasinbygninger.