Alle tiders turist - Bornholm, ferieø i 150 år

28.05.2014

Ny udstilling på Bornholms Museum om turismen

• D 28C Camping 9X12 N Nr 3664D

Bornholms Museum åbner 28. maj nu stor udstilling om et af de centrale temaer i bornholmsk historie - turismen.

Vi har kaldt udstillingen ”Alle tiders turist - Bornholm ferieø i 150 år”. Det er turisten, der er i centrum. Udstillingen er en del af et projekt om turismen på Bornholm, som Bornholms Museum i samarbejde med Roskilde Universitetscenter. Etnolog Anna Brædder arbejde sidste år på en videnskabelig artikel om turisternes opfattelse af Bornholm, nu kommer der en udstilling. I sensommeren vil der ligge en hjemmeside klar med tilhørende materiale/opgaver til skolerne.

Udstillingen er kun et lille udpluk af nogle af alle de spændende sider af turismen på Bornholm. Overordnet er der flg. temaer:

• Den tidlige turist (Nordbornholm, det autentiske Bornholm)
  • Turistmateriale (bøger, brochurer, film mm)
  • Færgeturen/rejsen (en ferie i sig selv, søsyge)
  • Lejrskoler (hæfter, billeder, souvenirs)
  • Kolonier (en chance for ferie med voksne)
  • Hoteller/pensionater (forskellige former for pris, komfort)
  • Camping/vandrerhjem (aktiv, social ferie)
  • Turiststeder/souvenirs ( Hammershus, nye arrangementer, minderne)

Vi har snakket med en del folk, som har henvendt sig til os efter at have set bla. indslag på TV2Bornholm. Deres historier bliver præsenteret rundt om i udstillingen. Vi har også de personlige historier med i form af scrapbøger, lejrskolehæfter og indlånte genstande.

Ferie er jo både aktivitet og passivitet, vi har derfor forsøgt at få begge dele med i udstillingen. Her kan man slå sig ned i campingstolene eller teltet og slappe af, evt. læse Anders And eller et ugeblad. Man kan også være mere aktiv og undersøge nogle af de mange historier, ting, fotos i udstillingen, spille spil eller give sin mening til kende. Er man til gamle turistfilm, lejrskolefilm, så er muligheden der også.

Udstillingen er en åben udstilling – mange genstande står frit fremme, de kan bruges. Vi håber også, at udstillingen vil ændre sig over tid, forstået på den måde, at besøgende vil tilbyde os flere turistgenstande – måske et campingspisesæt, romaner og spil til sommerhusreolen, tøj, ting fra deres tid på koloni osv. Vi kunne også godt tænke os flere beretninger om pensionater i private hjem, feriebørn mm.