På flugt

Forårets og sommerens udstilling på museet

  • IMG 2659 Resized
  • Paaflugt

På flugt

Ny udstilling i samarbejde med Nationalmuseet. Om flygtningenes vej over Middelhavet og op igennem Europa. Fotograf Martin Thaulow udstiller portrætter af flygtninge.

At forlade det du kender.
Leve i uvished.
Rejse fra sted til sted.
På vej mod en ukendt fremtid.

Tag med i flygtningenes fodspor

På flugt er en udstilling, der handler om især syriske men også andre flygtninges oplevelser under deres flugt til Danmark.

Gennem genstande og beretninger giver På flugt viden om og indlevelse i, hvad det vil sige at være på flugt. Få indblik i flygtningenes uvisse rejse, dem, de møder på deres vej, de svære beslutninger, der skal træffes, og de omgivelser, de midlertidigt må kalde hjem. I en evindelig ventetilstand fra sted til sted.

De udstillede genstande, som Nationalmuseet har indsamlet gennem det seneste år, tæller bl.a. en gummibåd, falske redningsveste, tøj, telte og tåregasgranater. De fortæller om livet i de midlertidige flygtningelejre i Europa, hvor flygtninge i en venten på deres videre skæbne, forsøger at skabe sig en meningsfuld tilværelse og en vis form for normalitet midt i det kaos, der hersker – i lejrene og i ventetiden. Alt sammen genstande som nu og om 100 år dokumenterer de flygtningestrømme, der lige nu rammer Europa som følge af krige og konflikter.

Da den første bølge af flygtninge nåede Danmark i efteråret 2015, reagerede danskerne meget forskelligt. Nogle skænkede kaffe, andre satte hjemmelavede vejskilte op, som viste vejen ud af Danmark. Begge reaktioner beskrives i På flugt, der ikke handler om flygtningedebatten og ikke tager stilling. Det overlader museet til publikum. 

Udstillingen er en vandreudstilling, som i de kommende år skal vises på en række danske lokalmuseer. Udstillingen kan ses:

2. februar  – 31. juli 2018 på Bornholm Museum.
September - december 2018 på Moesgaard Museum med titlen Efter flugten: Syriske hverdage på Samsø. 

Udstillingen er støttet af Sportgoodsfonden.

Links til andre steder om emnet:

FN´s flygtningeorganisation UNHCR
Nationalmuseets udstillingssider
Røde Kors
Røde Kors - Lokalafdeling
Bornholmske Flygtningevenner

Hvad gør man? Hvad ville du gøre?
Udstillingen er bygget op så man følger en udvikling for en flygtning og mange gange skal det vælges handling eller passivitet.
Dilemmaet er hver gang, hvad skal man, hvad gør man?
Skoletjeneste