2. Verdenskrig på Bornholm

• Krig 3stor
  • Krig 2stor
  • Krig 1stor

”Det var en knugende og ubehagelig fornemmelse at færdes i de øde og folketommer gader, omgivet af ruiner og ødelæggelser på alle sider, at det er ganske umuligt at beskrive. Man føltes sådan kold helt igennem.  Thorvald Nielsen, dagbog 10. maj 1945, Rønne.

2. Verdenskrig er også på Bornholm historien om mange personlige skæbner og fortællinger, men Bornholm skiller sig ud. Besat en dag senere end resten af landet - d. 10. april. Øens to største byer, Nexø og Rønne bombet d. 7. og 8. maj af sovjetiske fly. Altså efter Befrielsen 5. maj.  på øen. nexø blev næsten total udslettet, Rønne led store skader i Rønne. Begge byer blev total evakueret 7. maj.

Bagefter kom en sovjetisk besættelse af øen og genopbygning af de to byer. Afslutningen på 2. Verdenskrig måtte bornholmerne vente på til 11. april 1946, da forlod de sovjetiske tropper øen. Bornholm kunne være blevet en del af Sovjetunionen, men blev det ikke.

Denne dramatiske historie kan du få indblik i udstillingen, som også fortæller om hverdagsliv, modstandsbevægelsen, tyske flygtninge fra Øst og tyskerpiger Besøg også vores bunker, der var i brug under bombardementet af Rønne.

Museets bunker
Bunker1
I Bornholms Museums have kan man gå ned i en bunker fra 2. Verdenskrig
Adgang til bunkeren
Den Kolde Krig
Ny udstilling om en af de mest spændende perioder i nyere bornholmsk historie - Bornholm under den Den Kolde Krig.
Den Kolde Krig på Bornholm
Filmklip fra krigens tid
Boyephil 1945
Museet har en del filmklip fra 2. Verdenskrig som kan ses i YouTube
Genoplev den de dramatiske dage i maj 1945
Vandring om 2. Verdenskrig. Vi starter på Bornholms Museum og fortsætter ud i Rønne. Turen følger i den 13 årige Boye Pihls fodspor.

Tid:
Hver mandag kl. 14

Varighed ca. 1 1/2 time.

Entre:
Børn gratis
(anbefalet min. alder ca. 8 år)
Voksne alm. Museumsentré
Medlemmer af Bornholms Museumsforening gratis.