Vang Granitbrud

Vang Granitbrud

  • Vanggranit

Arrangør: Sara Wedell-Bollmann - cand. mag. i Moderne kultur og kulturformidling

Tlf.: 22 44 52 97

Mail:sarawedellbollmann@gmail.com

Varighed: ca. 1 time

Mødested: P-pladsen i Vang-bruddet - 55°14'33.3"N 14°44'10.6"E

Pris: 1500,-

Turen:
Vandreturen begynder ved den store parkeringsplads i Vang-bruddet. Herfra er der god udsigt over det imponerende klippeområde, der ligger direkte ud til Østersøen. 

Derefter går turen ned gennem det unikke landskab, som er blevet formet af mange års intens granitbrydning. De stejle klippevægge og det barske miljø danner rammen om den særlige industrihistorie, som i nyere tid har udspillet sig her. Granitbruddet producerede først skærver til vesttyske anlægsarbejder, og senere blev enorme mængder sten fragtet til Storebæltsbroen og Sprogø.

På vejen ned mod Østersøen og Vang Pier, som også er et produkt af industrien i området, stopper vi op i et af de eneste materielle levn fra den tidlige produktionsperiode. Her er det muligt at se billeder fra granitbrydningens æra, og danne sig et visuelt indtryk af områdets forandring.

Vi slutter af på Vang Pier, som i dag er omdannet til rekreativt udflugtsmål med mulighed for at nyde sin medbragte mad, fiske eller bade. Pieren er dog det mest markante levn fra granitbrydningens tid, og et monument over en bornholmsk industriel periode