Valsemøllen

  • Valsemøllen - Møllerne på Bornholm
  • Valsemøllen - Møllerne på Bornholm
  • Valsemøllen - Møllerne på Bornholm

Den gamle hollandske mølle ligger i dag midt i et større bygningskompleks, idet møllevirksomheden siden århundredskiftet har udviklet sig til en moderne "handelsmølle".
Vindmøllen, en hollandsk ottekantet stenmølle, blev opført 1867 som afløser for en gammel stubmølle.
Frem til 1920 kaldtes møllen "Søndre mølle" En modernisering var da allerede begyndt med installering af 3 valsestole og en gasmotor.
Da Emil H. Jespersen, den nuværende direktør, Knud Jespersens far, købte møllen i 1920, fik den navnet "Valsemøllen Victoria" indtil A/S Bornholms Valsemølle blev stiftet i 1929.

Valsemøllen har siden da gennemgået en stadig udvidelse og modernisering til i dag at være en meget moderne og veldrevet mølle med en omfattende produktion.
Den gamle mølle gik ud af brug i 1950, idet en forhøjelse af det omgivende bygningskompleks bremsede for krøjning af møllen.
1976 udbrød der brand i Valsemøllens kornsilo og den gamle mølle. Trods det, at møllen kun tjente et dekorativt formal, besluttede man alligevel at genskabe hat og vinger,
som stadig troner over de øvrige bygninger, og fortæller, at her ligger en rigtig mølle.

Møllebygger John Jensen udførte allerede dengang et gedigent arbejde som ansat ved møllebyggerfirmaet N. P. Christiansen.
Som påskønnelse for bevaring af møllen fik virksomheden i 1987 Borgerforeningens bevaringspris.

Hent Møllerne på Bornholm som:
kml til Google Earth og Google Maps.
gpx til Garmin, TomTom, Magellan, m. fl.
Om Møllerne på Bornholm
Denne webside har hentet materiale fra ”Møllerne på Bornholm” Udgivet i 1998 af Bornholms Amt og Carrefour Bornholm.