Foredrag om Den Kolde Krig

Hvad skete der på Bornholm, i Østersøen og landene omkring Bornholm under Den Kolde Krig?

Foredragsrække om Den Kolde Krig
Hvad skete der på Bornholm, i Østersøen og landene omkring Bornholm under Den Kolde Krig? Det spørgsmål interesserer stadigt flere bornholmere – måske i takt med Ruslands stigende stormagtsdrømme. I en foredragsrække vil seks af landets mest vidende på deres felt fortælle om Den Kolde Krig, sådan som de har oplevet den – enten gennem forskning, tjeneste eller helt personligt. Foredragene arrangeres af LOF Bornholm i samarbejde med Folk og Sikkerhed og Bornholms Lille Boghandel.

Efterårets foredragsholdere er Øjvind Kyrø, Poul Groos og Peer Henrik Hansen
Forfatter og journalist Øjvind Kyrø fortæller om sin helt nye bog ”Det hemmelige Bornholm – Kold krig 1946-89" (udkommer 7/9). Han fortæller blandt om, hvorfor Nationalbanken deponerede 100 mio.kr. i kælderen hos Handelsbanken i Rønne – men også om østblokkens spionskibe og bornholmernes forberedelse til næste krig. Kommandør Poul Groos har skrevet bogen ”Krigen i Østersøen 1939-1945", men trækker også i dette foredrag tråde op til i dag. Forinden vil fotograf Jens Voigt kort præsentere sin nye bog og fotoudstillingen om ”Historiens Spøgelser” i Rønne 1940-1946. En fotoudstilling, hvor gamle krigsfotos er smeltet sammen med nye fotos, taget præcis samme sted. Efterårets sidste foredrag holdes af Langelandsfortets direktør, Peer Henrik Hansen, som med udgangspunkt i de tre sovjetiske MiG-kampfly, der landede i Bornholms Lufthavn i 50’erne, vil se på Den Kolde Krig i et større perspektiv. Samt fortælle om Langelandsfortets funktion dengang og i dag.

Forårets foredragsholdere er Bent Jensen, Søren Nørby og Leif Davidsen
Koldkrigshistorikeren Bent Jensen har bl.a. skrevet "Den lange befrielse" om Bornholm og "Ulve, får og vogtere: Den Kolde Krig i Danmark, 1945-1991". Han udgiver også i efteråret en ny bog om Ruslands undergang i 1917 - og trækker nye tråde op til i dag. Til februar kan marinehistoriker Søren Nørby opleves i bunkeren i Almindingen, hvor Bornholms Marinedistrikt holdt til i mange år. Han har skrevet bogen "Narhvalen og Nordkaperen - De sidste danskbyggede ubåde" og "Fra kold krig til internationalt engagement - Søværnets korvetter af Niels Juel-klassen 1979-2009". Begge bøger med det maritime og militære fokus på Bornholm og Østersøen omkring os. Årets foredragsrække rundes af med den tidligere DR-korrespondent i Moskva, Leif Davidsen, som selv gik vagt ved Lytteposten ved Dueodde som værnepligtig. Han fortæller om sin tid på Almegårds Kaserne, som DRs udsendte og om sit forfatterskab med fokus på de russiske krimier og romaner, som alle reflekterer Den Kolde Krig og dens betydning.

Foredragene holdes på oplagte steder
Foredragsrække starter og slutter på koldkrigsmuseet Bornholmertårnet, som er Forsvarets Efterretningstjenestes gamle lyttepost på Dueodde. Her kunne man under Den Kolde Krig lytte langt ind i Østeuropa og her opsnappede man eksempelvis, som de første, at russerne rykkede ind Tjekkoslovakiet i 1968. Bornholms Museum lægger også lokaler til et af foredragene, da omgivelserne vil være en fotoudstilling, som viser optakten til Den Kolde Krig; nemlig fotos fra både den tyske og russiske besættelse. I Bornholms Lufthavn vil historiker Peer Henrik Hansen fortælle om de tre sovjetiske MiG-kampfly, som landede netop på lufthavnens landingsbane i 50’erne.
   Hvor tit er det, at den menige bornholmer har været til foredrag i Auditoriet på Almegårds Kaserne? Da foredragsrækken holdes i samarbejde med Folk og Sikkerhed, synes et foredrag på kasernen oplagt og det samme kan siges om lokationen, Radarhoved Bornholm, hvor foredragsgæsterne kommer ned i det store bunkeranlæg i Almindingen, hvor Østersøen er blevet overvåget i årtier af Bornholms Marinedistrikt og de seneste 10 år af Marineovervågningscenter Syd (MOC Syd). Flyvevåbenet har i dag overtaget disse lokaler og åbner dørene en sjældent gang i denne forbindelse. 

Tilmelding til de seks foredrag kan allerede ske nu via LOF Bornholms hjemmeside: https://bornholm.lof.dk/

De seks foredrag holdes på følgende datoer:

ØJVIND KYRØ - Torsdag den 14. september kl. 18:30, Bornholmertårnet
POUL GROOS og JENS VOIGT - Onsdag den 11. oktober kl. 18:30, Bornholms Museum
PEER HENRIK HANSEN - Onsdag den 8. november kl. 18:30, Mødelokalet i Bornholms Lufthavn
BENT JENSEN- Onsdag den 24. januar 2018 kl. 18:30, Auditoriet på Almegårds Kaserne
SØREN NØRBY - Onsdag den 14. februar 2018 kl. 18:30, Radarhoved Bornholm