En efternøler! - til lørdagsforedrag

Lørdag den 27. april klokken 12 afholdes der i forbindelse med det landsdækkende arrangement ”Forskningens Døgn” et foredrag med titlen ”Efternavne fortæller historier:
Hvor i landet hedder vi hvad?”
Det er forskeren Jesper Boldsen fra Syddansk Universitet, der fortæller om efternavne og deres perspektiver på bl.a. genetik og sociale strukturer. Museet glæder sig til at alle Ko-fødderne, Kurerne og Ipsenerne kommer ind og får deres navne sat i perspektiv.
Efternavne var indtil for et par årtier siden arvelige på den måde, at de opførte sig som et gen på Y-kromosomet, Ens efternavn var ens fars navn påført -sen. De fleste danske efternavne er 'sen-navne', men mange er også sted- og gårdnavne. For det meste de har en historie på under 200 år.
På trods af de omfattende vandringer i den danske befolkning siden det 19. århundrede er der store regionale forskelle i forekomsten af de forskellige efternavne. Det skyldes ofte forskelle i forekomster af fornavne for 200 år siden. Det gør sig gældende både på Bornholm og i Jylland med forskellig baggrund.
På Bornholm er der næsten ti gange så stor hyppighed af efternavnet Ibsen omkring Svaneke som i nærheden af Rønne, og for efternavneparret Pedersen/Petersen ses en lignende forskel mellem Sønderjylland og Nordjylland.
Disse forskelle tyder på, at en stor del af den genetiske variation, der var til stede i den danske befolkning inden moderniseringen i det 19. århundrede, er bevaret.
I foredraget kommer Jesper Boldsen ind på årsagerne til de oprindelige forskelle i forekomsten af de forskellige efternavne, på de vandringsmønstre der har bevaret forskellene gennem 150 år og på de sociale strukturer, man kan udlede af mønstrene.
Da foredraget er en del af det landsdækkende samarbejde ”Forskningens Døgn” har alle gratis adgang til foredraget.
Fakta

Hvornår

  • lørdag den 27. april 2019 kl. 12:00-14:00

Hvor

Bornholms Museum, Sankt Mortens Gade 29, Rønne

Pris

Gratis for alle
Flere arrangementer
Sæsonåbning på afdelingerne 10.05.19 Laksegade 7, Rønne og Melstedvej 25, Gudhjem Generalforsamling den 22. maj 22.05.19 Bornholms Kunstmuseum, Otto Brunns Plads 2, Rø, 3760 Gudhjem